막김치 Koreańczycy uważają, że regularne jedzenie tego dania zapewnia długie i zdrowe życie. No jakże tego nie sprawdzić ⁉️ ? Dzisiaj odkrywamy przed Tobą Kimchi, ni to przystawkę, ni dodatek do dania głównego. W każdym razie pyszne.

Tradycja samodzielnego robienia kimchi /czyt.kimczi nazywa się gimjang i jest w Azji niemal rytuałem nawet zabieganych dyrektorów korporacji ?Gromadzą z rodzinami odpowiednią ilość świeżej kapusty, rzepy i marchwi, żeby przerobić to wszystko na #kimchi, które jedzą potem zimą na tysiąc sposobów. Koreańskie 막김치 zawiera mnóstwo witaminy A, B i C, a dzięki obecności dobroczynnych bakterii poprawia trawienie i zwiększa odporność. Odrobina tego przysmaku dodana obok ryżu lub do zupy to istna eksplozja smaku. Ale do rzeczy- możesz kupić słoiczek kimchi za 20 zł, ale możesz też sam zrobić to azjatyckie cudo. Do dzieła???

1️⃣️ Poszatkuj kapustę pekińską, potraktuj ją solą i odstaw na 1,5 h

2️⃣ Marchew i rzepę pokrój w słupki

3️⃣ Poszatkuj por i szalotkę

4️⃣ Czas na cebulę i czosnek- na drobno ;?

5️⃣️ Teraz kroisz imbir i jabłko w kostkę

6️⃣️ Na koniec gotujesz i studzisz pastę: ¾ szklanki wody, 2 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka cukru

Gdy kapusta zmięknie, płuczesz ją kilka razy, by nie była za słona. Dodajesz pozostałe warzywa i łączysz z pastą ryżową i mieloną papryką chili. ? #Kimchi ląduje w szklanym bądź glinianym słoju na kilka dni, by rozpoczął się proces fermentacji. A później to już tylko… poezja smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here