Dziś DolceFarNiente a 8 lutego? Słodki TłustyCzwartek. Z tej okazji zaglądamy do kilku cukierni na świecie w poszukiwaniu… pączka idealnego.
?Irański #Bāmieh powstaje przez wyciskanie ciasta przez specjalną formę. Po usmażeniu macza się go w słodkim syropie.
?Amerykański #donut ma dziurkę w środku i polewany jest różnokolorowymi glazurami.
? #Crullers to pączek podobny do obwarzanka wymyślony we Francji.
? #Bombolone z Włoch są puszyste, delikatne z kremem waniliowym lub czekoladowym
? #Zeppole – neapolitańskie pączki a w zasadzie ptysie wyróżniają się tym, że ich nadzienie jest… na wierzchu.
? #Loukoumades typowe dla Grecji i Turcji małe kulki macza się w syropie lub miodzie.
? #Sufganiyah #סופגניה to wersja żydowska pączków przygotowywanych podczas święta światła, czyli Chanuki.
? Hiszpański #churros to smakołyk w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta
? #Youtiao #油条 czyli pączko-paluchy na słono, które Chińczycy jedzą, maczając w mleku sojowym.
? #Buñuelos ulubione pączki w Ameryce Łacińskiej. Często do ciasta dodawany jest anyż, a gotowy wypiek serwuje się z syropem.
? #GulabJamun nieprzyzwoicie słodkie kulki popularne w Indiach, Nepalu, Pakistanie.Tradycyjnie robi się je z domowego twarogu o nazwie paneer. Ale możecie użyć mleka w proszku.