Dziś DolceFarNiente a 8 lutego? Słodki TłustyCzwartek. Z tej okazji zaglądamy do kilku cukierni na świecie w poszukiwaniu… pączka idealnego.

?Irański #Bāmieh powstaje przez wyciskanie ciasta przez specjalną formę. Po usmażeniu macza się go w słodkim syropie.

?Amerykański #donut ma dziurkę w środku i polewany jest różnokolorowymi glazurami.

? #Crullers to pączek podobny do obwarzanka wymyślony we Francji.

? #Bombolone z Włoch są puszyste, delikatne z kremem waniliowym lub czekoladowym

? #Zeppole – neapolitańskie pączki a w zasadzie ptysie wyróżniają się tym, że ich nadzienie jest… na wierzchu.

? #Loukoumades typowe dla Grecji i Turcji małe kulki macza się w syropie lub miodzie.

? #Sufganiyah #סופגניה to wersja żydowska pączków przygotowywanych podczas święta światła, czyli Chanuki.

? Hiszpański #churros to smakołyk w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta

? #Youtiao #油条 czyli pączko-paluchy na słono, które Chińczycy jedzą, maczając w mleku sojowym.

? #Buñuelos ulubione pączki w Ameryce Łacińskiej. Często do ciasta dodawany jest anyż, a gotowy wypiek serwuje się z syropem.

? #GulabJamun nieprzyzwoicie słodkie kulki popularne w Indiach, Nepalu, Pakistanie.Tradycyjnie robi się je z domowego twarogu o nazwie paneer. Ale możecie użyć mleka w proszku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here