Trzeci poniedziałek stycznia to tradycyjnie BlueMonday– najbardziej depresyjny dzień
w roku. Jak pokonać zły nastrój? Dieta to połowa sukcesu. Przed Wami przepis na idealny obiad uszczęśliwiający…
Depresja ma związek m.in. z niedoborami kwasu foliowego, a jednym z lepszych źródeł tej witaminy jest szpinak. Szklanka zielonych listków dostarcza organizmowi aż 66% zalecanej dziennie ilości kwasu foliowego. Tylko co zrobić, jeśli ze szpinakiem nam nie po drodze? Dodajcie łososia- to duet doskonały. Badanie przeprowadzone w Nowej Zelandii wykazało, że osoby, które spożywają ryby, są szczęśliwsze i odczuwają znacznie większą satysfakcję
z życia‼️ Przebogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 łosoś powinien na naszym talerzu gościć przynajmniej 2 razy w tygodniu. U nas wystąpi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
SKŁADNIKI Dla 4 osób:
- 4 filety z lososia
- 250 g szpinaku
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- słoiczek pomidorów suszonych
- pieprz, sól lub przyprawa do ryb
- mielona gałka muszkatołowa Prymat
- ewentualnie sałatka z patisonów
KROK PO KROKU:
1. Filety z łososia umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Przygotować szpinak – na rozgrzaną patelnię wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodać liście szpinaku i dusić, aż osiądą na patelni ok. 2-3 minuty. Następnie dodać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w paski suszone pomidory, wymieszać i odstawić.
3. Przygotować łososia – filety oprószyć pieprzem lub przyprawą i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
4.Po ok. 7 minutach, kiedy ryba nie będzie już całkowicie surowa, wyłożyć na każdą porcję masę szpinakową i zapiekać kolejne 7 minut. Podawać z Sałatką z patisonów.
Za przepis dziękujemy Doradcy Smaku firmy Prymat